Klantspecifiek profiel: matrijzen

29-04-2021

Klantspecifiek profiel: matrijzen

 Wist je dat we bij Garfield al bijna 50 jaar gespecialiseerd zijn in klantspecifieke aluminium profielen? We denken graag mee over het ontwerp en realiseren de aluminium extrusie op maat voor onze klanten. Precies weten hoe dit in zijn werk gaat? We belichten regelmatig het traject van een klantspecifiek profiel voor jullie. Deze keer: matrijzen.


Wat is een matrijs en wat kost het realiseren hiervan?

 Voor we je alles vertellen over de reis van een matrijs, leggen we je uit wat een matrijs is. Een matrijs wordt ook wel een mal genoemd. In feite is het de negatieve vorm of contravorm van een product dat geproduceerd gaat worden. Het realiseren van een matrijs bij Garfield is al mogelijk onder de 1000 euro.

 

Het verkooptraject van een matrijs: het ontwerp

 De reis van een matrijs begint met een aanvraag van een klant. Dit is vaak een schets of tekening. Samen met de klant bespreken we wat de mogelijkheden op basis van dit ontwerp zijn en of het ook realiseerbaar is. Zo nodig passen we wat dingen aan om bijvoorbeeld de kosten te drukken of om de verwerking minder arbeidsintensief te maken. Op basis van dit ontwerp wordt er een matrijstekening gemaakt. Aan de hand van de tekening weten we het gewicht per meter en de oppervlakte. Dit hebben we nodig voor de afwerking (bijvoorbeeld poedercoaten of anodiseren) van het profiel. De laatste stap in de ontwerpfase is het printen van een sample met onze 3D print service. Met dit sample testen we het ontwerp en tackelen we eventuele foutjes.

 

De realisatie van de matrijs

Na akkoord op de matrijstekening wordt de matrijs gemaakt. Als deze gereed is, wordt er een proefpersing gedaan die naar de klant wordt gestuurd ter goedkeuring. Bij tijdgebrek overhandigen we het Ascona rapport (digitale 3D meting van het profiel) aan de klant. Is alles akkoord? Dan leveren we de bestelde hoeveelheid en voeren we eventueel nog nabewerkingen uit. Mogelijke nabewerkingen zijn op lengte zagen, boren, ponsen, anodiseren of poedercoaten. De realisatie, na akkoord op de matrijstekening, neemt ongeveer tussen de 6 en 8 weken in beslag. 

Garfield, jouw leverancier in aluminium speciaal profielen

Garfield is de specialist op het gebied van aluminium extrusies, van het ontwerp tot de realisatie. Naast het meedenken en begeleiden in dit proces, bieden wij onze klanten nog een ander groot voordeel: het op voorraad houden en op afroep leveren van de profielen. Ook garanderen wij korte levertijden, omdat de fabrieken waar wij mee samenwerken zich in Europa bevinden. Wil je graag persoonlijk advies over de realisatie van een speciaal profiel, zoals een matrijs? Bel ons dan gerust op voor een afspraak, zodat we dit samen kunnen bespreken met een bakje koffie erbij.