Stijgende prijs aluminium en langere levertijden

02-04-2021

Stijgende prijs aluminium en langere levertijden
De vraag naar aluminium producten is de laatste maanden sterk toegenomen. Door de COVID-19 pandemie is de capaciteit bij de mijnen, smelters en fabrieken sterk verminderd. Het gevolg? Een stijgende prijs en langere levertijden. We vertellen je hoe dit werkt én waar je extra goed op moet letten.


Hoe wordt de prijs van aluminium bepaald?

Laten we beginnen met hoe de prijs van aluminium wordt vastgelegd. De prijzen op de wereldmarkt staan genoteerd op de LME (London Metal Exchange) en vormen de basis voor prijsberekeningen voor veel aluminium verwerkende bedrijven en handelaren. De prijs wordt weergegeven in US dollars per 1000 kilogram. De ‘settlement prijs’ is de officiële prijs die in het algemeen wordt gebruikt als basis voor contracten. 


Factoren die de prijs van aluminium bepalen zijn vraag en aanbod, de verwachtingen in de financiële sector én de premium. De premium is de link tussen de fysieke markt en de LME. De premium die betaald moet worden voor fysiek aluminium is afhankelijk van de tijd dat het aluminium in de opslagloodsen heeft gelegen. Ook de transportkosten, onderhandelingen en huur spelen een belangrijke rol. 


Fluctuerende prijs

Er komt dus veel kijken bij het bepalen van de prijs van aluminium. De prijzen fluctueren hierdoor enorm. Veranderingen zijn zeer onvoorspelbaar. Daarom is het belangrijk om de actuele prijzen goed in de gaten te houden. De fluctuatie heeft natuurlijk een directe impact op de winstmarges, op de waarde van de voorraad en op het gedrag van klanten die de bestelde hoeveelheid plots willen verlagen of uitstellen. Om dit risico te beheersen, maken we graag goede afspraken met onze klanten.

Sterke vraag en verminderde capaciteit
Op dit moment gebeurt er veel binnen de prijsontwikkelingen van aluminium. De capaciteiten zijn vanwege de coronacrisis sterk verminderd. Daarbij is de vraag naar aluminium producten de laatste tijd enorm toegenomen. De mogelijke anti-dump maatregel tegen niet-Europese wals fabrieken en een sterke opleving van de binnenlandse vraag in China hebben de vraag en de levertijden bij Europese fabrieken sterk doen oplopen. Veel producenten in Europa zagen het aantal verhandelde termijncontracten tot september toenemen. Het gevolg: veel minder beschikbare aluminium voor de spotmarkt.

 

2021: stijgende aluminium prijs
Minder beschikbare aluminium betekent een stijgende prijs en stijgende levertijden. Daarom zijn wij genoodzaakt om deze prijsverhogingen door te voeren. Het zal enige tijd duren voordat vraag en aanbod, de levertijden en de prijs weer op het niveau van voor de pandemie zijn. 

 

Waar moet je op letten?
Door deze ontwikkelingen doen wij een dringend beroep op onze klanten om de uitstaande offertes grondig te controleren voordat projecten als order worden afgesloten. Heb je vragen over de offertes of over de stijgende prijs? Neem dan gerust contact met ons op. Meer leren en weten over aluminium? Neem dan een kijkje in ons Kenniscentrum.