Kenniscentrum aluminium


Welkom in het Garfield Aluminium Kenniscentrum!

Het gebruik van het lichte metaal Aluminium heeft in vergelijking met andere veel toegepaste metalen als ijzer, koper, tin, zilver en goud nog maar een korte geschiedenis. Aluminium werd ontdekt aan het begin van de 19e eeuw en kwam pas aan het begin van de 20e eeuw ruim beschikbaar voor industriële toepassing. Nog geen 100 jaar later is Aluminium niet meer weg te denken. Het is een niet schaars, breed toepasbaar en duurzaam materiaal te zijn dat voor diverse functies in zeer verschillende producten kan worden toegepast. De aardkorst bestaat voor circa 8% uit verbindingen van Aluminium met andere elementen. Daarmee komt Aluminium van alle metalen het meest voor. Alleen zuurstof en silicium (zand) zijn op aarde in grotere hoeveelheden aanwezig. De invloed van legeringselementen op zuiver Aluminium is enorm. Zuiver Aluminium is van zichzelf een zacht metaal met een geringe sterkte. Door elementen toe te voegen aan zuiver Aluminium worden er eigenschappen verbeterd of toegevoegd. Op deze pagina delen wij informatie over onder andere de unieke eigenschappen van Aluminium.

U vindt hier informatie over:

Unieke eigenschappen Aluminium

LichtgewichtHet soortelijk gewicht van 2.7 (bij een gelijk gewicht en volume) is driemaal zo groot als dat van Staal of RVS.
VervormbaarheidDoor zijn hoge vervormbaarheid is het makkelijk te bewerken.
Mechanische sterkteLegeringen met zeer hoge mechanische waarden, maakt het mogelijk dezelfde constructies te maken als in staal.
Metallic LookAluminium ziet er op zichzelf fraai uit en voor vele toepassingen is nabewerking niet vereist.
Zeer corrosiebestendigHet heeft geen bijzondere beschermingsmaatregel nodig onder normale weercondities.
Geleidt de elektriciteit Bij een zelfde gewicht heeft Aluminium een geleidbaarheid, welke 2x zo groot is als die van koper.
Is niet magnetisch Elektrische verliezen en storingen worden door deze eigenschap verminderd.
Thermische geleidbaarheid   Geleidt de warmte zeer snel en doeltreffend.
VormvastEen kleine elasticiteitsmodulus stelt Aluminium in staat schokken op te vangen zonder blijvende vervorming.
Is 100% recyclebaar Aluminium is eindeloos recyclebaar en kan daardoor worden beschouwd als een permanent beschikbare bron voor de productie van nieuwe Aluminium producten.