Een raceauto van aluminium

Een raceauto van aluminium

Studenten winnen Formula Student competitie


30-07-2018
Afbeelding: FSteam Delft

Het Formula Student (FS) studententeam van de TU Delft heeft de FS East competitie gewonnen in Hongarije. Tijdens deze wedstrijd, die plaatsvond van 19 tot en met 21 juli, gingen studententeams van over de hele wereld de strijd met elkaar aan voor de titel ‘beste raceauto’. Een voor het team belangrijke onderscheidingsfactor; aluminium van Garfield.

Ieder jaar vormt de TU Delft haar eigen Formula Student team dat acht maanden lang de studie neerlegt en aan de slag gaat om de best presterende electrische Formule raceauto te bouwen. De Technische Universiteit Delft brengt studenten van verschillende opleidingen samen. Met hun expertise leveren zij een bijdrage aan een multidisciplinair team van coureurs tot engineers en financieel managers. Dit betekent ook dat het team ieder jaar opnieuw zoekt naar sponsoren.

Aluminium van Garfield

Het is alweer even geleden dat wij kennismaakten met het Formula Student team Delft. De studenten van het team zochten een licht en duurzaam metaal voor de productie van hun raceauto. Garfield sponsorde in 2017 en 2018 aluminium dat onder andere is verwerkt in het chassis van de auto.

Op 12 januari voegden wij ons bij de andere sponsoren in de presentatieruimte van het FS team Delft. Aan het geroezemoes van de genodigden kwam al snel een eind toen de lichten dimden en de muziek startte. Op het scherm voor in de zaal verschenen beelden van de DUT17, de electrische auto van vorig jaar, waarna verschillende beelden telkens een kleine sneak peek van de nieuwe auto toonden tot het volledige ontwerp op beeld verscheen. De aankomende periode zou het team aan de slag gaan met de productie van de raceauto die in juni op de eerste competitie moest verschijnen. Wij volgden het team op de voet.

Nieuw record

Formula student wedstrijden bestaan uit twee categorieën: statische evenementen (presentaties, kostenanalyse, ontwerp) en dynamische evenementen (endurance, efficiëntie, autocross, acceleratie en slipgedrag). Een team kan 1000 punten verdienen bij het behalen van een eerste plaats in alle onderdelen. Het FS team Delft vestigde in 2012 een record met  een totaal van 933 punten. Dit record heeft het team in juli verbroken in Hongarije met een totaalscore van maar liefst 960 punten!

Formula Student competitie

Bij de Formula Student competitie komen alle aspecten van het produceren van een raceauto aan bod zoals onderzoek doen, constructies maken, tests uitvoeren, produceren, marketing, management én fondsenwerving. De competitie brengt ervaren engineering teams naar voren die hun talenten laten zien door de beste raceauto te bouwen. Hierbij draait het onder andere om design, presentatie, kosten, acceleratie, slipgedrag, autocross, endurance en efficiëntie. Diverse competities vinden op verschillende bekende racecircuits ter wereld plaats waaronder Silverstone (Engeland), de Hockenheimring (Duitsland) en de Red Bull Ring (Oostenrijk). Het evenement vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en telt meer dan vierhonderd deelnemende universiteiten.